Integrated Marine Informations System - IMIS

Persons | Institutes | Publications | Projects | Datasets | Maps
[ report an error in this record ]basket (1): add | show Print this page

one publication added to basket [87028]
Waterhuishoudingsplannen als onderdeel van integrale bekkenbeheerplannen: concept en methodologie
Mennen, W. [s.d.]. Waterhuishoudingsplannen als onderdeel van integrale bekkenbeheerplannen: concept en methodologie. Technische Hogeschool Leuven: Leuven. 50 + bijlagen pp.

Available in  Author 
Document type: Dissertation

Keywords
    Management > Ecosystem management > River basin management
    Methodology

Author  Top 
  • Mennen, W.

Abstract
    Integraal waterbeheer beoogt een duurzame ontwikkeling en beheer van het watersysteem zodat het voldoet aan de kwalitieitsdoelstellingen van zowel het ecosysteem als van het huidige en toekomstige multifunctionele gebruik. Het opmaken van waterhuishoudingsplannen zoals voorzien is in het Vlaamse milieubeleidsplan geeft hieraan een concrete invulling op niveau van een deelbekken. Belangrijke aspecten in deze waterhuishoudingsplannen zijn de kennis van het watersysteem en de hiermee verbonden ecosystemen, een kwantificering van de watervoorraden en een sectorale analyse van de vraag naar water in het deelbekken.

    Het eindwerk is opgebouwd uit drie grote delen. Het hoofdstuk "Integraal waterbeheer in Vlaanderen" bespreekt de uitgangspunten van het integrale waterbeheer. Inhoudelijke en organisatorische integratie en juridische onderbouw zijn belangrijke pijlers om te komen tot een integrale watersysteemvisie waarin de gewenste ontwikkeling van het watersysteem wordt vastgelegd. Verder behandelt dit hoofdstuk de organisatie van het integraal waterbeheer in Vlaanderen en de overheden en instanties die hierbij betrokken zijn. Het voorontwerp van Decreet betreffende het integraal waterbeheer wordt kort toegelicht.

    Het hoofdstuk "Waterhuishoudingsplannen" behandelt uitvoerig het concept, de methode en de inhoud voor het opmaken van waterhuishoudingsplannen en toetst de voorgestelde werkwijze aan de principes van het integraal waterbeheer. Veel aandacht gaat hierbij naar de bespreking van de uitgangssituatie met de omgevingsanalyse en de sectorale analyse als onderdelen. Ook de wijze waarop• waterhuishoudingsplannen van verschillende deelbekkens kunnen worden gebundeld tot één integraal bekkenbeheerplan, krijgt de nodige aandacht.

    De kwantificering van de vraag naar water voor. de diverse maatschappelijke activiteiten in het deelbekken vormt de kern van de sectorale analyse. Wateronttrekkingen uit grond- en oppervlaktewater zijn hierin een belangrijk onderdeel. Het hoofdstuk "Onderzoek naar de beschikbaarheid van kwantitatieve gegevens inzake waterwinningen" is dan ook opgevat als een voorbereidende stap voor de uitvoering van een sectorale analyse. In het hoofdstuk wordt nagegaan welke databanken en gegevens momenteel beschikbaar zijn over waterwinningen en welke informatie in dit verband relevant is. Deze oefening werd uitgevoerd voor de gemeente Lommel. Dit laat ook toe te evalueren in hoeverre databanken en gegevens op gemeentelijke basis kunnen worden verzameld in functie van een sectorale analyse in een deelbekken.

    Ten slotte wordt stilgestaan bij de knelpunten die zich met betrekking tot de realisatie van het concept integraal waterbeheer manifesteren. Een betere kennis van het grondwatersysteem, inzicht in de vraag naar en het aanbod aan water, een werkbare overlegstructuur en een juridische basis voor het integraal waterbeheer zijn prioritaire aandachtspunten voor de toekomst.

All data in the Integrated Marine Information System (IMIS) is subject to the VLIZ privacy policy Top | Author